- Home >
- Services >
- Access to Knowledge >
- Trend Monitor >
- Source of threat >
- Trend snippet: Increased cooperation within the healthcare sector creates cybersecurity risks
Trends in Security Information
The HSD Trendmonitor is designed to provide access to relevant content on various subjects in the safety and security domain, to identify relevant developments and to connect knowledge and organisations. The safety and security domain encompasses a vast number of subjects. Four relevant taxonomies (type of threat or opportunity, victim, source of threat and domain of application) have been constructed in order to visualize all of these subjects. The taxonomies and related category descriptions have been carefully composed according to other taxonomies, European and international standards and our own expertise.
In order to identify safety and security related trends, relevant reports and HSD news articles are continuously scanned, analysed and classified by hand according to the four taxonomies. This results in a wide array of observations, which we call ‘Trend Snippets’. Multiple Trend Snippets combined can provide insights into safety and security trends. The size of the circles shows the relative weight of the topic, the filters can be used to further select the most relevant content for you. If you have an addition, question or remark, drop us a line at info@securitydelta.nl.
visible on larger screens only
Please expand your browser window.
Or enjoy this interactive application on your desktop or laptop.
Increased cooperation within the healthcare sector creates cybersecurity risks
Samenwerkingsverbanden en netwerkvormen in de zorg Een belangrijk doel van zorgaanbieders die deelnemen in diverse samenwerkingsverbanden, ketens en regionale netwerken is om over de ketens heen verantwoorde kwaliteitszorg en snellere service te leveren. Maar wel de zorg betaalbaar te houden. Zoals in de inleiding aangegeven creëert samenwerking openheid in een keten door het uitwisselen van (gevoelige) data. En de zwakste schakel in een keten zorgt voor verhoogde beveiligingsrisico’s in de gehele keten. Deze risico’s zijn specifiek terug te voeren naar een verhoogde kans op datalekken en cyberaanvallen. De AVG en NEN7510 geven hierover richtlijnen en normen maar geven geen duidelijkheid over een eenduidige en efficiënte aanpak. Zorginstellingen zijn echter geen ICT-bedrijven en het treffen van de juist maatregelen en het vinden van de optimale route in deze complexe materie is lastig. Audits brengen regelmatig de tekortkomingen aan het licht waarbij het vaak schort aan de aantoonbaarheid van genomen beveiligingsmaatregelen.
Zorg op afstand medische apparatuur (sensoren & zelfmeetinstrumenten)
Het aanbieden van ICTfaciliteiten zoals chat en video, klantportalen en medische apparatuur (sensoren in combinatie met zelfmeetinstrumenten) maken het allemaal mogelijk dat de zorg toegankelijker en gemakkelijker wordt. Bovendien zorgen de klantportalen en zelfmeetinstrumenten ervoor dat de cliënten minder afhankelijk worden, meer worden betrokken in het zorgproces en de zorg voor een deel meer bij de cliënt kan worden neergelegd. Al deze faciliteiten gebruiken vaak internet waarover de gevoelige data wordt uitgewisseld tussen specialisten en cliënten. Daarbij speelt dat cliënten zich vaak niet bewust zijn van de veiligheidsrisico’s. Bijkomend cruciaal vraagstuk is dat de medische apparatuur een grote verscheidenheid kent die niet altijd voldoet aan de beveiligingseisen. Er ontstaan hierbij allerlei veiligheidsproblemen zoals datalekken en identiteitsfraude waarbij persoonlijke data gestolen wordt om vervolgens daarmee in te breken op computersystemen.
Locatie-onafhankelijk werken en zelfredzaamheid - werknemer
Locatie onafhankelijk werken is niet meer weg te denken uit de hedendaagse maatschappij. Voorheen kon men alleen in bepaalde ruimtes en systemen gegevens raadplegen en verwerken. Tegenwoordig kunnen artsen en medisch personeel op verschillende van te voren vastgestelde locaties, systeemfuncties bijvoorbeeld werkroosters raadplegen. Dit verhoogt de efficiëntie en flexibiliteit. Om tegemoet te komen aan de hoge administratieve werkdruk is het van belang de zelfredzaamheid van het (medisch) personeel te vergroten als het gaat om aanvragen van ICT-faciliteiten zoals laptops, applicaties of toegangsrechten tot systemen. Locatie-onafhankelijkheid en zelfredzaamheid verhogen ook hier de kans op datalekken en misbruik door cybercriminelen en kwaadwillende medewerkers. Door het open karakter in een zorginstelling waarbij cliënten makkelijk op een afdeling moeten kunnen komen, maak je het tegelijkertijd ook de (cyber) criminelen gemakkelijk. Zij kunnen zichzelf toegang verschaffen tot kantoorruimten, dossiers op bureaus maar ook tot (medische) apparatuur die allerlei informatie bevat van patiënten.