Life Science & Health Sector

Initiatief van:  
Security Delta (HSD), Stichting Leiden Bio Science Park, Metropole Region Rotterdam The Hague (MRDH)
Status:  
Lopend

De Hogeschool Leiden, de Haagse Hogeschool en REQON hebben een rapport gepubliceerd over digitale veiligheid in de Life Sciences & Health (LSH) sector.Dit onderzoek is geïnitieerd door Security Delta (HSD) en Stichting Leiden Bio Science Park en is gefinancierd door Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH). Het was onderdeel van het MRDH-programma dat door HSD is geïnitieerd om belangrijke sectoren te helpen meer cyberbestendig te worden.

 

De onderzoekers concluderen dat het dreigingslandschap voor organisaties in de LSH-sector vergelijkbaar is met de vitale sectoren in Nederland, maar met een extra focus op bedrijfsspionage en internationale blootstelling. Het risicobewustzijn van organisaties in de LSH-sector moet worden verhoogd en de impact van cyberincidenten wordt onderschat.

 

Het Ministerie van Volksgezondheid heeft onlangs het Nederlandse zorgsysteem tot onderdeel van de vitale infrastructuur verklaard , waardoor wetgeving met betrekking tot digitale beveiliging voor de gezondheidszorg van kracht wordt. Hieronder vallen de Europese richtlijn voor het weerbaar maken van kritieke entiteiten (CER) en de herziene richtlijn voor netwerk- en informatiebeveiliging2 (NIS2). Deze wetten zijn gericht op het vergroten van de fysieke en digitale weerbaarheid van de gezondheidszorg.

 

Essentiële infrastructuur

De sector Life Sciences & Health bestaat uit een breed scala aan bedrijven en instellingen, waaronder de Life en Bio Sciences industrie die zich bezighoudt met R&D en productie van medicijnen, vaccins, biomarkers en meer, en die voornamelijk internationaal opereert. Daarnaast omvat het onderzoek, ontwikkeling en productie van medische technologie (Medtech), variërend van high-end apparaten voor operatiekamers en intensive care units in klinieken tot medium en low-tech producten voor thuiszorg.

 

Beide subsectoren bedienen in grote mate nationale en internationale markten en stimuleren zo de economie van Zuid-Holland. Verder omvat het Health-aspect van de sector veel zorginstellingen (zowel curatief als zorggericht) en gezondheidsondersteunende diensten, waarvan vooral de inwoners van de provincie profiteren. Al deze bedrijven en instellingen opereren binnen toeleveringsketens van leveranciers, dienstverleners en consumenten/eindgebruikers, die vaak de provinciegrenzen overschrijden.

 

Sectorale aanpak

Omdat cyberdreigingen zich kunnen richten op individuele organisaties en de zwakste schakels in de waardeketen, is een ketenbenadering cruciaal voor het bestrijden van incidenten. Als onderdeel van ons sectorale cyberweerbaarheidsprogramma willen we ons uitbreiden van de tuinbouw en productie naar de Life Sciences & Health sector, om een proactieve houding te weerspiegelen in het versterken van kritieke industrieën tegen evoluerende cyberdreigingen.

 

Dit initiatief is een voortzetting van de sectorale aanpak van het Cyber Resilience Centre Greenport, gelanceerd in oktober 2022, en sluit aan bij onze ambitie om de sectorale cyber resilience aanpak uit te breiden naar verschillende sectoren, en wordt ondersteund door het MRDH-programma Sectoraal Digitaal Veilig en Provincie Zuid-Holland.

 

Photo: Istock.com/Tippapatt

 

Betrokken HSD partners