HSD Samenwerkingsmodel voor Veiligheidsinnovaties

HSD Samenwerkingsmodel voor Veiligheidsinnovaties

Dit model beschrijft de visie, methode en instrumenten die HSD gebruikt voor het opzetten, najagen en het ondersteunen van triple helix samenwerkingen met als doel innovatieve oplossingen te zoeken voor maatschappelijke veiligheidsuitdagingen.

Icon HSD Samenwerkingsmodel voor Veiligheidsinnovaties

Voorkant

Veiligheid is een belangrijke sociale en economisch domein; innovatie en het creëren van banen zijn twee zijden van dezelfde medaille. Echter kan het veiligheidsveld heel complex zijn. Informatie is vaak geclassificeerd, overheden nemen zowel een rol als co-ontwerper en uitvoerder – wat leidt tot een moeilijke relatie met private organisaties – en in veel gevallen is vraag gefragmenteerd. Een vereiste voor succes is daarom dat bedrijven, kennisinstellingen en de overheid samen vastberaden zijn in het creëren van sociale en economische winst. Deze zogenaamde triple helix samenwerking is noodzakelijk, maar kan niet als vanzelfsprekend beschouwd worden. 

Samenwerking moet groeien, samenwerking moet worden geleerd. Het doel van dit rapport is om te beschrijven wat organisaties kunnen verwachten van het samenwerken binnen en met Security Delta (HSD). 

 

Het HSD Samenwerkingsmodel voor Veiligheidsinnovaties werd ontwikkeld door het HSD Innovation Liaison team en de auteur Frank Bekkers. Speciale dank gaat uit naar de groep van experts die hebben bijgedragen aan de ontwikkeling van dit model. 

 

Inhoud 

Het model start met een korte beschrijving over wat de triple helix samenwerking binnen het veiligheidsdomein inhoudt. Gebaseerd op dit concept focust het zich op hoe partners binnen het HSD Netwerk zo’n samenwerking kunnen vormgeven en activeren. Het HSD Samenwerkingsmodel voor Veiligheidsinnovaties beschrijft vier stappen in de ontwikkeling van triple helix samenwerking:

  1. Ontdekking en Vraag Articulatie
  2. Consortium Formatie
  3. Opererende Consortium
  4. Oogst

Voor elke fase is een overzicht van beschikbare instrumenten gepresenteerd:

 

De HSD Samenwerkingsmodel voor Veiligheidsinnovaties brochure is hier beschikbaar.  

Meer informatie?