Initiatieven op het Gebied van Cyberveiligheid en Cyberweerbaarheid in Zuid-Holland
Versterk de cyberweerbaarheid van het mkb in Zuid-Holland: samen vooruit!
Onderzoek en praktijkervaring tonen aan dat veel kleine en middelgrote ondernemingen (mkb) hun cyberweerbaarheid nog moeten verbeteren. Kleine en middelgrote ondernemingen leveren een essentiële bijdrage aan onze economie, maar zijn bijzonder kwetsbaar voor digitale bedreigingen. Nu de cyberdreigingen toenemen, moeten we samenwerken om de digitale weerbaarheid van ons mkb te vergroten. We kunnen de economische continuïteit en veiligheid van onze regio waarborgen door middel van de Zuid-Hollandse samenwerking op het gebied van cyberweerbaarheid.
Tijdens de Cyber Security Maand speelden gemeenten in Zuid-Holland een belangrijke rol bij het promoten van het cyberbewustzijn. Dit deden zij door middel van een reeks inspirerende en educatieve evenementen gericht op het versterken van de digitale weerbaarheid van lokale gemeenschappen en bedrijven. Twee toonaangevende personen op dit gebied, waaronder cyberburgemeester Cornelis Visser en Sanne Brekelmans van het Platform Veilig Ondernemen (PVO), deelden inzichten over het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf (mkb) in hun strijd tegen cyberdreigingen.
Lees het interview with Cyber Burgemeester Visser Lees het interview met Sanne Breklands, Cyber Adviseur bij PVO
In totaal organiseerden 17 gemeenten verschillende campagnes en evenementen, waarbij 7 gemeenten meerdere activiteiten organiseerden om hun inwoners te betrekken.
Hoogtepunten van de maand:
Cybersecurity Week Den Haag
Lees de feiten & cijfers Lees over het Women4Cyber Congres Lees over het ONE Cyber Business Event
De Cybersecurity Week markeerde de start van de Cyber Security Maand, met interessante evenementen, waaronder het Women4Cyber congres en het ONE Cyber Business evenement.
Lokale Initiatieven
Lees hoe ondernemers cybereweerbaarheid verbeteren Lees over studenten Hackathons in Zoetermeer & Rotterdam
Gemeenten zoals Den Haag, Dordrecht, Hillegom, Waddinxveen, Zoetermeer en Pijnacker-Nootdorp organiseerden workshops, trainingen en conferenties om ondernemers te ondersteunen bij de cyberbeveiliging van hun bedrijf. Daarnaast werden er door gemeenten Hackathons georganiseerd voor studenten.
Bewustzijnscampagnes
Initiatieven zoals de campagne Beschermjezelfonline.nl en de lancering van de HackHelpDesk, gaven inwoners praktische tips op het gebied van cyberbeveiliging.
Deze inspanningen benadrukten de betrokkenheid van de Zuid-Hollandse gemeenten bij het creëren van een veiliger digitaal landschap voor lokale bedrijven. Nu cybercriminaliteit steeds meer risico's met zich meebrengt, is samenwerking tussen gemeenten, regionale organisaties en cyberbeveiligingsinstanties essentieel. Burgemeester Visser benadrukte daarom ook het belang van het delen van kennis om ondernemers te voorzien van de juiste tools om digitale dreigingen aan te pakken.
Het Platform Veilig Ondernemen (PVO) benadrukte daarnaast de voordelen van dergelijke samenwerkingsverbanden door samen te werken met gemeenten en bedrijfsverenigingen om de cyberweerbaarheid van het mkb te versterken.
Cybercriminaliteit aanpakken vraagt om een gecoördineerde samenwerking tussen de publieke en private sector, zodat het mkb effectief ondersteund kan worden. Door deze sectoren met elkaar te verbinden, kunnen gemeenten ondernemers voorzien van nuttige inzichten, waardoor ze veel tijd kunnen besparen en beter in staat zijn om hun digitale omgeving te beschermen.
Het is belangrijk om het momentum dat we tijdens de Cyber Security Maand hebben opgebouwd, vast te houden en verder te versterken. Dankzij de huidige samenwerkingen en het delen van kennis, kunnen gemeenten de cyberweerbaarheid van het mkb verbeteren en samen werken aan een veiligere digitale toekomst voor iedereen in Zuid-Holland.