Geschiedenis

Geschiedenis

HSD is ontstaan uit een 'Pieken in de Delta project', waarbij onderzocht werd welke sectoren in de regio Den Haag economische groeipotentie had en banen kon opleveren voor de regio. De niet-traditionele security sector werd gezien als groeibriljant en een consortium bestaande uit TNO, Twynstra Gudde, De Haagse Hogeschool, HCSS, Kamer van Koophandel Den Haag, Nederlands Forensisch Instituut en West Holland Foreign Investment Agency zette zich in om de mogelijkheden te concretiseren.

 

Het doel was om een netwerk van veiligheidsorganisaties op te zetten en te professionaliseren, de mogelijkheden voor een financieel fonds of ontwikkelingsorganisatie te onderzoeken en innovatiehuizen te ontwikkelen op de belangrijkste thema’s: nationale, stedelijke en cyber security, forensisch onderzoek en veiligheid van vitale infrastructuren.

 

Stakeholdersdialoog

Vervolgens startte de gemeente Den Haag een stakeholderdialoog met een aantal grote werkgevers in het veiligheidsdomein, waaronder Siemens, Thales, Fox-IT, Trigion en het ministerie van Veiligheid & Justitie. Dit leidde in maart 2012 tot de lancering van 'The Hague Security Delta' als een 2-jarig project met steun van de gemeente Den Haag en het ministerie van Economische Zaken.

 

Oprichting Stichting HSD

Op 9 juli 2013 werd Stichting HSD officieel opgericht, waarna op 13 februari 2014 de HSD Campus officieel geopend werd door oud-minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) en oud-burgermeester Van Aartsen (gemeente Den Haag).

 

Nieuwe Governance en positionering

Op 1 januari 2019 voerde Stichting HSD een nieuwe governance in, inclusief een directeur die verantwoording aflegt aan een professionele Raad van Toezicht. Het cluster ontwikkelde zich als hét nationale veiligheidscluster met sterke verankering in Zuid-Holland en een fysieke ontmoetingsplek, de HSD Campus, in Den Haag. In 2021 kreeg het cluster een vernieuwde naam: Security Delta (HSD).