Real Time Intelligence (RTI) Lab Programma

Initiatief van:  
Police, TNO, HSD Office
Status:  
Lopend

Het verwerken van realtime-inlichtingen -het verstrekken van actuele en relevante informatie op het juiste moment- is van essentieel belang voor beveiligingsorganisaties. Real Time Intelligence (RTI) vergroot de mogelijkheid om in real-time operationele beslissingen te nemen op basis van een breed scala aan veldgegevens. Het stroomlijnen van gegevens bespaart tijd, maximaliseert de efficiëntie, verhoogt de productiviteit van het personeel en verbetert de veiligheid en beveiliging. Het maakt de optimalisatie mogelijk van middelen en investeringen in infrastructuur en genereert waarde op verdere investeringen en innovaties. Strategische beslissingen op basis van real time intelligence geven ook een hefboomeffect en een belangrijk concurrentievoordeel; het spotten van kritieke problemen en het bieden van de juiste soort tools voor nieuwe zakelijke vereisten. Bekijk de video om het concept van RTI te ervaren.

 

Stichting voor innovatie
RTI is vooral waardevol voor politiemensen op straat, medewerkers van het operationeel centrum (meldkamer) en analisten. Daarom heeft de Nederlandse Nationale Politie Real Time Intelligence aangewezen als uitgangspunt voor hun informatieproces. Om de behoeften en trends te verkennen, zijn de Nationale Politie, TNO en Bureau HSD in 2015 gestart met het programma RTI-lab. Dit programma heeft de basis gelegd voor experimentele innovatieprojecten. Gemiddeld zitten 10 projecten per jaar in de portefeuille van het RTI-lab. HSD Office maakt deel uit van de stuurgroep, faciliteert verbindingen tussen partners en ondersteunt communicatie van resultaten.

Ambitie RTI-lab programma
Het RTI-lab wil de toegevoegde waarde van nieuwe producten, diensten en concepten op het gebied van RTI laten zien en nieuwe toepasbare kennis ontwikkelen over Real Time Intelligence. De ambitie is om hét kenniscentrum van Nederland te worden, waar bedrijven, kennisinstellingen en overheden samenwerken en kennis delen. Om deze ambitie te ondersteunen zijn HSD partners sinds 2016 van harte welkom om zich aan te sluiten bij projecten in dit initiatief en mee te werken aan de verdere ontwikkeling van het RTI lab.

 

Resultaten
Binnen het RTI programma zijn een Trend Radar en een Experimenten Roadmap ontwikkeld. De Radar geeft een top-32 van trends die relevant zijn voor RTI in de komende jaren. De roadmap bevat een overzicht van RTI-experimenten en belicht de nieuwe concepten, methoden en producten vanuit een operationeel, technisch en menselijk perspectief. Het programma helpt bij de ontwikkeling van deze experimenten om de toegevoegde waarde in de praktijk te testen, maar ook om de voorwaarden voor invoering in de praktijk vorm te geven. Een voorbeeld van een reeds uitgevoerd experiment is het 'Knoppenoverleg van Staf Grootschalig en Bijzonder Optreden'. In 2018 is het nieuwe RTI-lab Innovatieproject 'Dynamic Protocol' voor grote incidenten en risicovolle gebeurtenissen van start gegaan en zijn de eerste resultaten opgeleverd. Tijdens kennissessies en HSD-café's worden de informatie en inzichten gedeeld, maar ook nieuwe projectideeën opgehaald.

Voorwaarden voor deelname aan het RTI Lab programma
De RTI-gemeenschap heeft twee voorwaarden gesteld aan de verdere ontwikkeling van het RTI-lab. Het moet duidelijk zijn:
- Hoe om te gaan met intellectueel eigendom
- Hoe precompetitieve innovatie in het RTI-lab zich verhoudt tot volgende tenders
De antwoorden op deze vragen geven een leidraad hoe triple helix partijen kunnen deelnemen aan het programma en zijn hier beschikbaar.

Wilt u meer weten over het RTI-lab, lees dan het artikel in het magazine Scherp van de Nederlandse Politie en lees over de samenwerking zoals beschreven door programmadirecteur van de politie Jan ter Mors (beide in het Nederlands).

RTI lab tekening

Betrokken HSD partners

Geinteresseerd?

Stuur mij een email!

Mark Ruijsendaal
Mark Ruijsendaal
Innovation Liaison