Symposium KVNRO

Datum:
10 november 2016
Tijd:
12:00u - 19:30u
Locatie:
Generaal-Majoor Kootkazerne Wolweg 170, 3776 LT Stroe
Organisator:
KVNRO

Defensie is al sinds 2004 structureel veiligheidspartner in de nationale veiligheid. De afgelopen 10 jaar is de ontwikkeling doorgemaakt van de civiel-militaire bestuursafspraken (CMBA) in 2004, via de intensivering civiel-militaire samenwerking (ICMS) in 2007 naar de versterking civiel-militaire samenwerking (VCMS) in 2013. De samenwerking richt zich vooral op de klassieke rampenbestrijding en nog niet op de moderne crisisbeheersing. De digitale defensiecatalogus van 2015 onderscheidt weliswaar verschillende crisistypen, maar de beschikbare capaciteiten richten zich op een beperkt deel daarvan. Daarin is nog veel winst te boeken waardoor de crisisbeheersing in Nederland naar en hoger niveau kan worden getild. Het symposium dat de KVNRO in het kader van haar 100-jarig jubileum in 2016 organiseert zal zich hier op gaan richten.

 

Crisisbeheersing

Crisisbeheersing is veel complexer dan rampenbestrijding. Crisisbeheersing richt zich naast de fysieke veiligheid ook op territoriale veiligheid (terrorisme), economische veiligheid (kredietcrisis), ecologische veiligheid (klimaatverandering), sociale veiligheid (maatschappelijke onrust) en het cultureel erfgoed (musea, oude gebouwen). Bij rampenbestrijding gaat het vaak over de openbare orde en veiligheid in het publieke domein en crisisbeheersing speelt zich meer af binnen de kritieke infrastructuur van de private sector. Bij crisisbeheersing is er veel meer verwevenheid tussen nationale en internationale veiligheid, is de aanpak veel meer top-down dan bottom up, zijn er minder protocollen en is een professionele risicoanalyse en (bestuurlijk) leiderschap zeer van belang.

 

Defensie en crisisbeheersing

De commissie Hoekstra (evaluatie veiligheidsregio’s in 2013) en het rapport van de Algemene Rekenkamer in 2014 constateren dat de veiligheidsregio’s zich meer moeten gaan richten op crisisbeheersing. Een eerste stap is daarin door het Veiligheidsberaad gemaakt door convenanten te sluiten met bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven, de energiesector en Pro-Rail. Naast de samenwerking van defensie met de veiligheidsregio’s en de Nationale Politie is een toenemende samenwerking van defensie waarneembaar met crisispartners als waterschappen, Rijkswaterstaat, het RIVM, het Nederlandse Rode Kruis en de reddingsbrigades. Ook de samenwerking met het bedrijfsleven wordt door defensie geïntensiveerd. Een Taskforce van het Ministerie van Defensie en de Nationaal Coördinator terrorisme en veiligheid is gestart met het inventariseren van gezamenlijke projecten op de terreinen van leiderschap, kennisdeling via kenniscentra, doctrines voor opleiden, trainen en oefenen, innovatie en simulatie.

 

Integrale veiligheid

In het huidige dreigingsbeeld komen internationale dreigingen op ons af. Voorbeelden daarvan zijn radicalisering, jihadisme, cybercrime, kredietcrisis, vluchtelingenstromen en veterinaire crisis (zoönosen). Dat betekent een groot risico voor de nationale veiligheid. Binnen dit spectrum zou defensie van grote meerwaarde kunnen zijn door onder andere te denken aan: inlichtingencapaciteit, ondersteuning aan veiligheidsorganisaties, innovatie en technologie, leiderschapsontwikkeling, kennis op het terrein van CBRNe, ervaringen vanuit missiegebieden, uitbrengen liaisons e.d.

 

Symposium

Het symposium over de meerwaarde  van defensie in de moderne crisisbeheersing wordt op 10 november 2016 georganiseerd door de Koninklijke Vereniging van Nederlandse Reserveofficieren en is een van de hoogtepunten in de aanloop naar het 100-jarig bestaan van de vereniging. Het Korps nationale Reserve levert ondersteuning aan dit symposium. Het symposium beoogt veel bestuurders, beleidsmedewerkers en specialisten vanuit het bedrijfsleven, het openbaar bestuur (ministeries, provincies, gemeenten, veiligheidsregio’s), de operationele diensten (politie, brandweer, GHOR, waterschappen), Openbaar Ministerie, Rijkswaterstaat, kenniscentra (Universiteiten, Hoge Scholen, Thales e.d.), maatschappelijke instellingen en defensie (beroeps- en reservemilitairen) bijeen te brengen. Het symposium neemt een middag in beslag en is dynamisch en interactief van karakter . Het symposium bestaat uit twee delen. Een plenair deel met enkele prominente sprekers en een paneldiscussie onder leiding van Jack de Vries.