Digitale overheid: van visie tot uitvoering
De veranderende maatschappij levert de nodige vraagstukken op voor ambtenaren. De toenemende digitalisering verandert ook de overheid. Dankzij de digitale overheid kunnen burgers en bedrijven onder meer online vergunningen aanvragen, belastingzaken afhandelen of overheidsinformatie raadplegen zonder naar een loket te hoeven afreizen. Maar wat is de digitale overheid nu precies en welke ambities moeten we realiseren? En waar moet u rekening mee houden om een succesvolle digitale dienstverlening op te zetten? De digitale overheid: van visie tot uitvoering, biedt u in drie dagen overzicht, inzicht en handvatten om met deze uitdagingen om te gaan.
Waarom deze opleiding?
U krijgt een brede introductie in het onderwerp maar ook praktische handvatten om als beleidsmedewerker, (project)manager of adviseur vorm te geven aan de digitale overheid.
Na afloop van de training heeft u:
- Kennis over de digitale overheid en de relevante begrippen die hierbij horen;
- Inzicht in de complexe politiek-bestuurlijke context die invloed heeft op de digitale overheid;
- Inspiratie over de mogelijkheden en kansen van de digitale overheid door succesvolle (buitenlandse) voorbeelden;
- Praktische handvatten en best practices voor het opzetten van succesvolle digitale dienstverlenging.
Voor wie?
- (senior) beleidsmedewerkers
- programma- en projectmanagers
- adviseurs
- teamleiders
- managers
- beleidsadviseurs
Inhoud programma
De opzet van deze masterclass is als volgt:
1. Dag 1: Wat is de digitale overheid?
Tijdens deze eerste dag wordt het thema vanuit verschillende invalshoeken uiteengezet zodat u zelf een visie kunt vormen. We behandelen onder andere: wat is digitale dienstverlening, het verschil tussen e-overheid en i-overheid, wat zijn open data en smart cities?
2. Dag 2: Wat zijn de ambities en opdrachten voor de toekomst?
Tijdens deze tweede dag staat de politiek-bestuurlijke context van de digitale overheid centraal. Aan bod komen de grote bewegingen zoals digitaal 2017, digitale agenda 2020 en omgevingswet. Ook behandelen we vragen als: Wat doet de CIO? Wat is de rol van de Digicommissaris? En, wat is hierbij de invloed van Europa?
3. Dag 3: Hoe zet ik zelf succesvolle digitale overheidsdienstverlening op?
Tijdens de derde dag staat de praktijk centraal. Op deze dag gaan we in op de vraag: waar moet u zoal rekening mee houden bij het opzetten van digitale overheidsdienstverlening? Denk aan vraagstukken rondom architectuur, goed opdrachtgeverschap en wat betekent het centraal stellen van de gebruiker?