Big data in beleid
In deze opleiding leer je waar je op moet letten bij het toepassen van big data op beleidsvraagstukken. Techreuzen als Google en Facebook verzamelen al jaren data om daarmee beter gedrag te voorspellen. Maar ook publieke diensten verzamelen data die steeds beter toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden. Hoe kun je die enorme berg informatie vinden en op de juiste manier inzetten voor een betere samenleving via beleidsontwikkeling en -uitvoering? Big data biedt ongekende mogelijkheden om nieuwe patronen te herkennen en snel in te spelen op actuele ontwikkelingen in de samenleving, of dat nu op lokaal of nationaal niveau is.
Waarom deze opleiding?
Veel beleidsmakers begrijpen dat het fenomeen big data veel mogelijkheden biedt voor hun werk, maar weten niet waar ze moeten beginnen. Het lijkt technisch complex en er zijn ook juridische haken en ogen. Die technische en juridische kennis komen aan bod voor zover dat nodig is om een goede opdrachtgever te zijn. Belangrijker is wat je er inhoudelijk als beleidsmaker mee kunt. Hoe definieer je de juiste zoekvraag en hoe vind je de juiste data? Hoe vertaal je de analyses naar stuurinformatie en nieuwe beleidsmaatregelen? En hoe krijg je een bestuurder mee voor de inzet van big data? Dat big data een steeds grotere rol gaat spelen binnen de overheid is geen vraag meer, alleen een kwestie van tijd.
Voor wie?
Beleidsmedewerkers en -adviseurs, project- en programmamanagers binnen de overheid.
Inhoud programma
Dag 1
De eerste dag start met een introductie over wat big data eigenlijk is en hoe dit fenomeen zich verhoudt tot andere ontwikkelingen zoals evidence-based beleid en smart cities. We laten zien welke mogelijkheden er zijn, zoals een real time overzicht van incidenten binnen een stad. Ook is er aandacht voor de risico’s die het gebruik van big data met zich meebrengen, zoals het foutief identificeren van de oorzaak van een probleem. De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) en Algemene verordening gegevens (Avg) zijn van groot belang bij het op de juiste manier gebruiken van big data. De opleiding geeft je daarom ook inzicht in de hoofdlijnen van de juridische bepalingen en wat daarbinnen mogelijk is.
Dag 2
De tweede dag staat in het teken van beleidsontwikkeling met big data. Je verwerft de basiskennis over de technische aspecten van het binnenhalen van data, zoals de meest voorkomende standaarden en metadata. Daarna oefen je in teams met een realistische beleidscasus. Je raakt vertrouwd met het interpreteren van de uitkomsten van big data analyse en de vertaling naar stuurinformatie en beleid. Ook besteden we aandacht aan het toevoegen van kwalitatieve beleidsanalyse aan big data.
In de middag krijg je eerst een overzicht van de beschikbare open data in Nederland. Waar kun je die vinden en hoe bepaal je welke data relevant zijn voor jouw beleidsonderwerp? Hierna ga je oefenen met een onderwerp uit je beleidspraktijk. Je bepaalt wat je wil weten, welke databestanden je gaat selecteren en welke problemen je voorziet bij het combineren van die bestanden. Een kerndocent begeleidt je bij de oefening.
Dag 3
De derde dag gaat over beleidsuitvoering met big data. Om inspiratie op te doen gaan we naar een urban data center, waar big data op lokaal niveau wordt gebruikt voor een betere stad. We maken kennis met zowel het bestuurlijke als ambtelijke perspectief op deze toepassing. Op deze dag gaan we ook praktisch in op het maken van dashboards en het visualiseren van data.
We sluiten de opleiding af met het vertalen van big data naar bestuurders, een belangrijk slaagfactor voor de toepassing in je organisatie. Aan de hand van een voorbeeldcasus oefen je met vragen als: Wat is bestuurlijk relevant en haalbaar? Wat willen bestuurders liever niet weten, welke informatie ligt gevoelig? Hoe beïnvloedt het politieke krachtenveld de analyse en interpretatie van big data analyse?
Op deze manier verwerf je in drie dagen de basisvaardigheden voor het toepassen van big data in beleidsvraagstukken, ken je de technische en juridische hoofdlijnen en heb je inzicht in de bestuurlijke dimensie van big data.
Werkvormen
- Speciaal ontwikkelde cases waarmee je kunt oefenen met de inzet van big data.
- Werkbezoek aan een urban data center elektronische leeromgeving met kennisbank.
- Feedback van kerndocenten prof. dr. Marcel Thaens en dr. Nina van Loon en gastsprekers.