- Home >
- Services >
- Access to Knowledge >
- Trend Monitor >
- Domain of Application >
- Trend snippet: Governance, direction and cooperation
Trends in Security Information
The HSD Trendmonitor is designed to provide access to relevant content on various subjects in the safety and security domain, to identify relevant developments and to connect knowledge and organisations. The safety and security domain encompasses a vast number of subjects. Four relevant taxonomies (type of threat or opportunity, victim, source of threat and domain of application) have been constructed in order to visualize all of these subjects. The taxonomies and related category descriptions have been carefully composed according to other taxonomies, European and international standards and our own expertise.
In order to identify safety and security related trends, relevant reports and HSD news articles are continuously scanned, analysed and classified by hand according to the four taxonomies. This results in a wide array of observations, which we call ‘Trend Snippets’. Multiple Trend Snippets combined can provide insights into safety and security trends. The size of the circles shows the relative weight of the topic, the filters can be used to further select the most relevant content for you. If you have an addition, question or remark, drop us a line at info@securitydelta.nl.
visible on larger screens only
Please expand your browser window.
Or enjoy this interactive application on your desktop or laptop.
Governance, direction and cooperation
Digitale veiligheid is ‘chefsache’. Leiderschap, regie en eigenaarschap zijn daarbij cruciaal. Binnen het kabinet werken de betrokken ministers nauw met elkaar samen onder verantwoordelijkheid van de minister van Justitie en Veiligheid als coördinerend bewindspersoon voor cybersecurity. Cybersecurity is een vast thema in de Raad Defensie, Internationale, Nationale en Economische Veiligheid (RDINEV), waar integraal gestuurd wordt op de uitvoering van deze strategie en het bijbehorende actieplan. Stevige regie draagt bij aan het synchroniseren en verbinden van nationale initiatieven en investeringen. Een belangrijk uitgangspunt is dat regievoering vanuit de minister van Justitie en Veiligheid vooral faciliterend, ondersteunend en stimulerend dient te zijn en gericht op effectiviteit, samenhang en slagkracht van het kabinetsbeleid op het terrein van cybersecurity. De NLCS kan alleen succesvol ten uitvoer worden gebracht in nauwe samenwerking tussen (vertegenwoordigers uit) het bedrijfsleven, de wetenschap en decentrale, regionale en nationale overheden en uitvoeringsorganisaties. Begin 2023 wordt een integraal sturingsmodel ingericht. Daarbij zal worden aangesloten bij de bestaande (inter)bestuurlijke structuren en gebruik worden gemaakt van de positieve ervaringen die afgelopen jaren op het gebied van publiek-private samenwerking zijn opgedaan. In dit model wordt op deelonderwerpen de gezamenlijke inzet van publieke en private partijen gericht en geïntensiveerd met het oog op het behalen van de doelstellingen. Bijvoorbeeld rondom de doelstellingen gericht op versterking van de arbeidsmarkt, het intensiveren van innovatie of het efficiënter en effectiever inrichten van het cybersecuritystelsel. De Cyber Security Raad (CSR) heeft als taak het kabinet te adviseren over de uitvoering en uitwerking van de Nederlandse Cybersecuritystrategie. De CSR wordt gevraagd om periodiek te adviseren over de ontwikkelingen die meegewogen moeten worden in de herijking van het actieplan. De NLCS is een duidelijk kader aan de hand waarvan bewaakt wordt dat het cybersecuritybeleid zich op alle niveaus samenhangend en gestructureerd ontwikkelt. Vakdepartementen vertalen dit generieke kader naar sectorspecifieke kaders en regelgeving voor de organisaties en processen waar zij een systeemverantwoordelijkheid voor dragen. Bij het opstellen van aanvullend beleid of wetgeving op het gebied van cybersecurity hanteert het kabinet de volgende leidende principes.