Congres ‘Vormgeving van Informatiegedreven Criminaliteitsbeheersing’

Date:
25 September 2019
Time:
09:00h - 17:00h
Location:
Sociëteit de Witte, Plein 24, 2511 CS Den Haag
Organised by:
Universiteit Leiden, Scienceworks i.s.m. Fox-IT, Nationale Politie,PricewaterhouseCoopers en HSD

Misdaadbestrijding kan effectiever als we alle beschikbare middelen zouden inzetten. Toch mogen deze middelen nu nog maar beperkt ingezet worden. Digitale ontwikkelingen, innovaties in de biomedische en gedragswetenschappelijke sfeer bieden nieuwe inzichten en mogelijkheden om op te treden tegen criminelen, zowel preventief als opsporingstechnisch. Politieke en ethische afwegingen bieden een steeds veranderd kader waarbinnen we moeten besluiten welk van de beschikbare technieken we wel of niet inzetten voor onze eigen veiligheid. Hierbij speelt op de achtergrond de nieuwe opzet van het Wetboek van Strafrecht een rol, dat meer recht wil doen aan de technische ontwikkelingen van deze tijd. 

Niet alleen de inzet van wetenschappelijke kennis voor technologische innovatie staat centraal; ook de wetenschappelijke onderbouwing van het beleid speelt hier een centrale rol. Nu de ambities om de monitoring van de effectiviteit van de politie recent op een hoger plan zijn gesteld zal aan de orde gesteld worden hoe dit met onderzoek op een verantwoorde wijze inzichtelijk kan worden gemaakt. Het gaat dus niet alleen om evidence based policy maar ook om evidence based policing en wat daar precies bij komt kijken. 

Een ander vernieuwend aspect binnen de opsporing is de inzet van private partijen. Met name als het gaat om het gebruik van Big Data is het onontkoombaar dat de overheid de samenwerking met datatech bedrijven zal moeten organiseren om effectief te kunnen blijven binnen de cybercrime. Maar ook misstanden rondom de manipulatie van burgers en datagebruikers behoren tot het domein waarin de positionering van opsporing binnen de datatech opnieuw bekeken worden. Ten slotte zal aandacht besteed worden aan de sterk groeiende groep van private actoren binnen de opsporing; burgers die de opsporing steeds vaker helpen en vaak effectiever zijn in hun optreden. Het internationale opsporingsbedrijf Bellingcat is daar het ultieme voorbeeld van en haar komst dit jaar naar Den Haag is een bewijs van haar internationale impact. 

Als stad van vrede, recht, veiligheid en vestigingsplaats van ministeries en onderzoeksinstituten vormt Den Haag een logische plek voor een congres over de onderlinge samenhang tussen wetenschap, innovatie en misdaadbestrijding. De afstemming van beleidsmatige ambities op technologische innovaties zullen besproken worden. Afgesloten wordt met een adviserend beleidspanel over de mogelijkheden en randvoorwaarden om de nieuwste innovaties ook daadwerkelijk tot ontwikkeling te brengen binnen de praktijk. 

 

Programma
09.15-09.30 uur Welkomstwoord door Dagvoorzitter Edwin Bakker*, Hoogleraar Terrorisme Studies Universiteit Leiden, Voorzitter Institute of Security and Global Affairs & Onderzoeksdirecteur Politie Academie

09.30-09.45 uur Paul Huijser *, Portefeuillehouder Innovatie Openbaar Ministerie

09.45-10.00 uur Hans de Vries, Directeur Naonaal Cyber Security Centrum, Ministerie van Veiligheid en Justitie (Uitgenodigd)

10.00-10.15 uur Erik Ploegmakers*, Algemeen Directeur Fox-IT Visie op publiek-private samenwerking in de opsporing

10.15-10.30 uur Annemieke de Vries*, Directeur Wetenschap en Technologie, NFI

10.30-10.45 uur Peter de Kock*, Oprichter Pandora Intelligence, Professor of Crime & Safety, Tilburg University, Oud-Hoofd Department of Covert Operations, Nationale Politie

10.45-11.15 Q&A en Debatpanel

 

Aansluitend: parallelle sessies

 

Bekijk hier het gehele voorlopige programma.

HSD Partners involved