Cybersecurity Talent: 1+1 Telt Nog Niet Op Tot 3

22 Sep 2022
 | 
Author: HSD Foundation

Onze samenleving digitaliseert steeds verder en sneller. Om er zeker van te zijn dat dit veilig gebeurt, werken bedrijven, overheden en kennisinstellingen binnen het Nederlandse veiligheidscluster HSD samen aan innovatieve oplossingen, en delen zij hun kennis op dit gebied. Digitale veiligheid is complex, en daarom is er ook behoefte aan diversiteit aan talent. De vraag is echter groter dan het aanbod. “Dit is een bedreiging voor de veiligheid van onze maatschappij en beperkt groeikansen voor bedrijven”, vertelt Mark Ruijsendaal, Innovatie Liaison bij Security Delta (HSD). 

 

Het probleem wordt niet alleen breder, maar ook dieper. Het feit dat organisaties moeite hebben met het invullen van hun vacatures komt niet alleen omdat er een tekort aan talent op de markt is, stelt Ruijsendaal. “Werkgevers en aanbieders van opleidingen kunnen en moeten meer doen om nieuwkomers te interesseren in het veiligheidsdomein, aangezien de huidige markt in mijn ogen nog onvolwassen is. Dit zie je bijvoorbeeld in teksten bij vacatures en opleidingen”, legt hij uit. “Denk hierbij aan onrealistische eisen van werkgevers, functietitels die alle kanten opgaan, en het feit dat er meer dan 500 certificaten te behalen zijn. Dit soort situaties maken het werkveld onaantrekkelijk voor nieuwkomers en studenten die nog aan het oriënteren zijn.”

 

Dit terwijl de aandacht voor het vak wel groeit. “Cybersecurity als thema wordt steeds groter en krijgt meer en meer aandacht. Het verschijnt dagelijks in het nieuws. Er komt ook verandering in hoe er naar het vak gekeken wordt, als werk met impact en een uitstekende keuze voor een carrière”, vertelt Ruijsendaal. Toch tellen 1 en 1 nog lang niet op tot 3.

 

Human Capital Agenda

“Het begrip cybersecurity heeft verschillende definities voor verschillende mensen, en die veranderen ook in de loop van de tijd. Vaak wordt het ook niet op een uniforme wijze vastgelegd, waardoor het probleem lastig te vatten en te meten is”, legt Ruijsendaal uit. “Tegelijkertijd hebben meer en meer sectoren en bedrijven cybersecurity op de agenda staan, en moeten verwante taken verweven worden in cybersecurity- en andere functies. Hierdoor worden de verhouding schever. De hoeveelheid bedreigingen en onze afhankelijkheid van IT groeien ook, waardoor er een veelvoud van vraag naar specialisten ontstaat. Dit zorgt voor een verdieping van die scheefgroei.”

 

“Als veiligheidscluster willen we een bijdrage leveren om dit probleem op te lossen. Daarvoor hebben we een Human Capital Agenda Security ontwikkeld, waarin concrete acties en programma’s zijn opgenomen.” De eerste agenda werd ontwikkeld met zo’n 20 partners en gold voor de periode van 2016-2018, en was voornamelijk gericht op de cybersecurity in de regionale markt van Zuid-Holland. De huidige agenda is voor de periode tussen 2019 en 2022, en is opgesteld met zo’n 40 partners voor een bredere nationale focus. “Op dit moment zijn we de Human Capital Agenda voor 2023-2026 aan het ontwikkelen. Hierbij richten we ons op het leveren van nog meer impact door samen te werken met individuele, lokale, regionale, sectorale, nationale en internationale initiatieven en organisaties.

 

SecurityTalent.nl

Eén van de doorlopende acties uit de Human Capital Agenda is de website SecurityTalent.nl. Op dit platform worden vraag en aanbod op het gebied van talent en werk samengebracht. “Je vindt er een duidelijk overzicht met vacatures waar werknemers en werkgevers banen en stages kunnen vinden en aanbieden”, legt Ruijsendaal uit. “Maar Security Talent biedt niet alleen vacatures aan, het geeft ook inzicht in het huidige aanbod van opleidingen, trainingen en evenementen voor studenten en professionals.”

 

“Hiernaast biedt het platform instrumenten voor werkgevers zoals analyses van de banenmarkt en functieprofielen. Security Talent is al een unieke bron van informatie gebleken voor analisten van de arbeidsmarkt, onderwijsontwikkelaars en beleidsmakers. Ook biedt de website toegang tot het laatste nieuws over human capital binnen het veiligheidsdomein, naast interviews met inspirerende talenten uit de sector.“

 

“Tot slot biedt het platform de Career Navigator. Deze tool kan gebruikt worden om inzicht te krijgen in de mogelijke loopbaanmogelijkheden binnen het veiligheidsdomein door de verschillende paden ernaartoe te visualiseren. Hiernaast kan je in de Career Navigator kijken naar functieprofielen, huidig aanbod van banen, en ondersteunende trainingen en onderwijs; allemaal in één dynamische tool”, vat Ruijsendaal samen.

 

International Cyber Security Summer School 

HSD zet zich ook in om het gat op de arbeidsmarkt te vullen met hands-on evenementen. Ieder jaar in augustus organiseert het cluster de International Cyber Security Summer School (ICSSS) als onderdeel van haar Human Capital agenda. Dit programma wordt georganiseerd in samenwerking met de NATO Communications & Information Agency, Europol, Universiteit Leiden en vele andere HSD-partners. Een meerdaags evenement met een belangrijk doel: het voorbereiden van aanstormend talent op een carrière in de cybersecurity. 

 

Tijdens deze week verdiepen zo’n 60 studenten en young professionals hun cybersecurity kennis door deel te nemen aan een breed scala aan colleges en cases over de meest actuele onderwerpen op het gebied van cybersecurity. Het programma zit vol interessante speeches door gerenommeerde experts, perspectieven van insiders, groepsopdrachten, en uiteraard leuke sociale activiteiten, zoals bedrijfsbezoeken en excursies.

 

Voor meer informatie over de ICSSS, lees ons interview met Marlou Snelders die de 7e editie van de summer school heeft georganiseerd.

 

Cyber Security Werkt 

Een ander instrument om de kloof tussen vraag en aanbod tegen te gaan is CyberSecurityWerkt.nl, een website die HSD heeft ontwikkeld om mogelijkheden voor omscholing en zij-instroom inzichtelijk te maken voor mensen die interesse hebben in cybersecurity. De website helpt mensen, ook diegenen met een andere achtergrond, om een eerste stap te zetten in deze wereld die soms intimiderend over kan komen.

 

‘CyberSecurityWerkt’ geeft informatie over wat cybersecurity nu precies inhoudt, een overzicht van verschillende gebieden waarin men kan beginnen, een carrieretest gebaseerd op werk- en opleidingsachtergrond, en een overzicht van relevante vacatures voor starters in de cybersecurity. “Het aantrekken van mensen met een andere achtergrond is een echte uitdaging”, legt Ruijsendaal uit. “Met dit platform proberen we ze een stapje te helpen in de goede richting. We nodigen werkgevers en opleidingsinstellingen ook uit om hier kansen te presenteren aan deze groep. Het uitbreiden van het aanbod aan talent is een van onze meest belangrijke missies.”

 

Vervolgstappen

Om de actuele situatie in het werkveld in kaart te brengen wordt er een nieuwe studie uitgevoerd, die als basis zal dienen voor de Human Capital Agenda 2023-2026. Wanneer gevraagd naar de toekomst van het veiligheidsdomein, zegt Ruijsendaal potentie te zien in zowel de publieke als de private sector, en dan met name in samenwerking tussen de twee, bijvoorbeeld door informatie uit te wisselen. “De onderwijssector, maar ook de zakenwereld en organisaties zoals HSD moeten samenwerken met de overheid om het veld tot een hoger niveau te tillen”, concludeert hij.

 

Mark Ruijsendaal gaf tijdens de ONE Conference 2022 een presentatie over het gebrek aan talent in het cybersecurity domein, en wat er gedaan kan worden om de onderliggende oorzaken en uitdagen aan te pakken. De presentatie kan hier worden bekeken. 

 

Om meer te weten te komen over Security Delta (HSD)’s Human Capital Agenda, kijk dan op onze website: https://securitydelta.nl/nl/diensten/talent/human-capital-agenda.

kvw-2.jpeg