Landelijk Congres der Bestuurskunde
Het LCB…
- is het grootste jaarlijks bestuurskundig congres.
- werkt samen met zowel regionale als nationale partners.
- vertegenwoordigt dit jaar de hofstad.
- is wetenschappelijk en actueel.
- zorgt voor uitwisseling tussen praktijk en theorie, privaat en publiek, en de huidige en toekomstige generatie bestuurskundigen.
Het LCB is een initiatief van het Landelijk Overlegorgaan Bestuurskundeverenigingen (LOB), de koepel van de studieverenigingen van de verschillende bestuurskundeopleidingen in Nederland. De organisatie van het congres streeft ernaar om de wetenschap en de praktijk van de bestuurskunde met elkaar in contact te brengen. Dit doet zij door zowel studenten als wetenschappers en professionals aan te trekken. Het congres wordt jaarlijks door meer dan 600 personen bezocht en is voor iedereen een goede gelegenheid tot verdieping in de bestuurskunde en voor het ontmoeten van andere bestuurskundigen. Al met al heeft het LCB zich ontwikkeld tot een succesvolle traditie met grote naamsbekendheid binnen de bestuurskunde.
Programma donderdag 24 april
09.00 Welkom met koffie en thee
10.00 Opening door wethouder Van Engelshoven en dagvoorzitter Pieter Cobelens Van Engelshoven is wethouder informatiedienstverlening, zij zal ook uitweiden over o.a. de prijs die de Gemeente Den Haag heeft gewonnen voor beste digitale dienstverlening. Cobelens heeft als directeur bij de MIVD veel ervaring opgedaan met cyber security en nationale veiligheid.
10.30 Lezing Edwin Bakker Bakker is hoogleraar (Contra-)Terrorisme aan de Universiteit Leiden en directeur van het Centre for Terrorism and Counterterrorism. Zijn lezing geeft een inleiding op het thema. Hoe grenzeloos is digitalisering? Welke gevaren, kansen en vraagstukken brengt deze ontwikkeling met zich mee?
11.00 Lezing Jaap-Henk Hoepman Hoepman is directeur van het Privacy & Identity Lab. Hij is actief in het publieke debat over privacy en (digitale) veiligheid in de samenleving.
11.30 Lezing Marcel Wendt Directeur van Digidentity, o.a. ontwikkelaar van DigiD.
12.00 Lunch Mogelijkheid om deel te nemen aan de stickerstemwijzer van ProDemos, demonstraties te zien van 3D-printers en verschillende stands van organisaties te bezoeken (nog in te vullen).
13.00 Eerste workshopronde Workshops van ProDemos, Slimmernetwerk, Peak & Valley, Binnenlandse Zaken, Geerling & Geerlings, Informatievoorziening Politie en Crisis Gaming Initiative (hightech crisissimulatie).
14.15 Pauze met koffie en thee
14.45 Tweede workshopronde Workshops van PBLQ, Rathenau Instituut, Trimension, StePS, Capgemini, NGIZ en Crisis Gaming Initiative (hightech crisissimulatie).
16.00 Lezing Fred Streefland Zal een lezing geven over ‘Cybersecurity in de kritische infrastructuur; kansen en bedreigingen’
16.30 Live hacker Live demonstratie van een ethische hacker.
16.45 Dagafsluiting (nog in te vullen).
17.00 Netwerkborrel
Programma vrijdag 25 april
09.00 Welkom met koffie en thee
10.00 Opening door Vice-Rector Magnificus Simone Buitendijk en dagvoorzitter Ouafa Oualhadj Buitendijk geeft een welkomstwoord namens de Universiteit Leiden. Oualhadj zal scherpe vragen aan het publiek en aan de sprekers stellen gedurende de dag.
10.30 Lezing Alex Brenninkmeijer Brenninkmeijer zal uitweiden over zijn onderzoek naar de digitale dienstverlening van de Nederlandse overheid en de relatie tussen burger en overheid.
11.00 Lezing Jan van den Berg Van den Berg is Hoogleraar aan de TU Delft en programma-manager van het Leiden-Delft- Erasmus Center for Safety & Security.
11.30 Lezing Olivier Burgersdijk Burgersdijk zal uitweiden over zijn werkzaamheden bij EC3 en Europol. Hij belicht uitvoerig de internationale dimensie van het thema.
12.00 Uitgebreide lunch Mogelijkheid om deel te nemen aan de stickerstemwijzer van ProDemos, demonstraties te zien van 3D-printers en verschillende stands van organisaties te bezoeken (nog in te vullen).
13.00 Derde workshopronde Workshops van VNGi, Centre for Innovation, Taskforce BID, NCTV, Sogeti, Berenschot en Crisis Gaming Initiative (hightech crisissimulatie).
14.15 Pauze met koffie en thee
14.45 Themadiscussie met Ronald Prins, Robert van Vliet, Bibi van den Berg en Michel van Eeten Deze vier discussianten belichten uit de private, publieke en academisch sector het thema van dit congres aan de hand van verschillende stellingen. Oualhadj begeleidt dit debat.
15.45 Brasz scriptieprijs
16.00 Lezing Dick Schoof Schoof zal een key note verzorgen vanuit zijn functie als NCTV.
16.30 Digitaal dictee Vermakelijk onderdeel over de Nederlandse taal m.b.t. het thema, i.s.m. Onze Taal.
16.45 Dagafsluiting (nog in te vullen).
17.00 Netwerkborrel