iPoort: ICT-experts, ethische vragen en de politiek

Date:
07 April 2015
Time:
15:30h - 18:30h
Location:
Nieuwspoort
Organised by:
NWO, Ministerie van Economische Zaken, STW

‘OV-chipkaart zo lek als een mandje’, Ziekenhuis lekt patiëntengegevens’ , ‘Bankierenapp onbetrouwbaar’, het lijkt wel of tegenwoordig alles te hacken is. Gelukkig hoeft de persoon die dat doet geen cybercrimineel te zijn. Ethisch hackers vinden het gewoon een kick om een veiligheidslek te vinden in websites, pasjes, apps en andere informatiesystemen. Ze onthullen de kwetsbaarheden om anderen te waarschuwen en de criminelen juist voor te zijn. De eigenaar van het informatiesysteem moet dan wel de gelegenheid krijgen het lek te dichten en erop kunnen vertrouwen dat de hacker niets geks heeft uitgehaald met de data. Hier zijn richtlijnen voor en dat heet: responsible disclosure. Maar of een onthulling verantwoord is, moet helaas nog vaak voor de rechtbank worden uitgevochten. Want het gaat niet alleen om een systeem, het gaat vaak om onze persoonlijke data en daar kun je nooit voorzichtig genoeg mee zijn. Chris van ’t Hof, TekTok, presenteert in iPoort zijn Boek ‘Helpende hackers. Verantwoorde onthullingen in het digitale polderlandschap’ wat deze ethisch hackers drijft, welke consequenties dit heeft en hoe er is omgegaan in het bedrijfsleven en bij organisaties.

Hieraan voorafgaand heeft Arjan van Dijk van het Nederlands Genootschap voor Informatici (Ngi) gelegenheid het nieuwe rapport ‘Employability Framework Informatica (EFI)´ toe te lichten. Dit rapport is de opvolger van ‘Taken, Functies, Rollen en Competenties in de Informatica’ uit 2001. Het is tot stand gekomen in samenwerking van vele deskundigen op de terreinen van de informatica. Het biedt als basisinformatie: functies, taken, vaktechnische en persoonlijke competenties, rollen en context. Ook biedt het rapport voorbeelden van toepassingen, zoals voor personeelsmanagement, competentiemanagement en opleidingen. Een ander aspect is dat het een individuele informaticus de mogelijkheid biedt om ‘zichzelf te definiëren’, bijvoorbeeld aan de hand van de eigen taken waarmee ervaring is opgedaan. Het EFI sluit volledig aan op e-CF, het Europees Competentie Framework, dat niet alleen als Europese standaard beschikbaar is voor het beschrijven van informatica-functies, maar een steeds bredere toepassing vindt in Nederland. Ook ethische vragen spelen hierin een significante rol.

Deze iPoort bijeenkomst richt zich op wat ICT-experts, inclusief ethische hackers, voor de veiligheid en privacy in onze e-samenleving kunnen betekenen en wat de politiek kan doen om dit te faciliteren. De centrale vraagstelling in het panel is: Wat moet er politiek geregeld worden, zodat professionele ICT-experts en ethische hackers verantwoordelijke beslissingen kunnen nemen, zowel in wetgeving als in onderwijs en onderzoek?

Onze dagvoorzitter is Frans Brom, Hoofd Technology Assessment Rathenau Instituut en Professor Ethiek Technology Assessment aan de Universiteit van Utrecht. We starten met presentaties van de twee besproken uitgaven. Hierop volgt een paneldiscussie met onder andere Wilma van Dijk, Directeur Cybersecurity NCTV van het ministerie van Veiligheid en Justitie, Jaap Henk Hoepman, Scientific Director Privacy & Identity Lab en Professor Privacy & Security aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Victor Gevers, ICT Security Architect, Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties en Ethisch Hacker. Tot slot verwachten wij een aantal korte reacties van Tweede Kamerleden.

Programma
15.30 Ontvangst (zaal open)
16.00 Opening door gastheer Frits Bussemaker, voorzitter iPoort
16.05 Korte inleiding door Frans Brom, dagvoorzitter
16.10 Employability Framework Informatica door Arjan van Dijk
16.25 Helpende hackers. Verantwoorde onthullingen in het digitale polderlandschap door Chris van ’t Hof
16.40 Panel discussie onder leiding van Frans Brom
17.30 Afronding met reacties van Tweede Kamerleden
18.00 Netwerkborrel

HSD Partners involved