Militair ingrijpen: over de maakbaarheid van vrede
DEBAT + THEATER -
Een van de meest ingewikkelde taken van de Veiligheidsraad is het nemen van beslissingen over militair ingrijpen. Om de vrede te herstellen en te bewaken, kan de Veiligheidsraad een militaire vredesmacht naar een land in conflict sturen. Wanneer is ingrijpen nodig en wat is de kans van slagen? Is vrede maakbaar?
Tijdens deze laatste Alternatieve Veiligheidsraad buigen vijf sprekers uit de kunst, journalistiek, rechtspraak en defensie zich over de morele en juridische dilemma’s die opkomen bij militair ingrijpen. Wat zijn de gevolgen van militair ingrijpen op de lange termijn? Welke geopolitieke belangen spelen er mee? En welke rol moet Nederland spelen in de VN-vredesmissies?
Let op: dit programma vindt plaats in Theater aan het Spui (Spui 187, 2511 BN Den Haag). Er worden (video)opnames gemaakt tijdens dit programma. Deze opnames worden daarna op de website van Humanity House geplaatst.
Over de sprekers
- De adviezen worden in ontvangst genomen door plaatsvervangend directeur politieke zaken bij het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Pieter Jan Kleiweg de Zwaan. Kleiweg de Zwaan is sinds 2015 werkzaam als directeur van de Directie Veiligheidsbeleid. Daarvoor was hij ambassadeur in Senegal (Dakar). Eerder was hij coördinator van de Taakgroep Uruzgan bij Directie Veiligheidsbeleid.
- Niels Roelen. Niels Roelen is majoor in het Nederlandse leger. Hij werd diverse keren uitgezonden op missies voor de VN en de NAVO. Over de missie in Uruzgan hield hij voor defensie een weblog bij. Roelen schreef twee boeken; “Soldaat in Uruzgan” en “Leven na Uruzgan”. Momenteel werkt hij aan zijn derde boek.
- Koffi Afande. Koffi Afande was rechter bij onder andere het Joegoslaviëtribunaal en het Rwandatribunaal. Ook heeft hij voor de Veiligheidsraad gewerkt als Senior Legal Advisor. In die functie droeg hij bij aan het opstellen, onderhandelen en aannemen van verschillende resoluties met betrekking tot militaire interventie.
- Bette Dam. Bette Dam is onderzoeksjournalist, gespecialiseerd in Afghanistan en de oorlog tegen terreur. Ze heeft zes jaar in Afghanistan gewoond en keert er nog vaak naar terug. Volgend jaar komt haar nieuwe boek ‘De vijand die wij creëerden’ uit. Hierin onderzoekt zij de zoektocht naar mullah Omar, de leider van de taliban in Afghanistan en analyseert zij de krachten die werkzaam waren achter de schermen na 9/11 en hoe de Amerikanen een vijandbeeld creëerden van de taliban. Eerder schreef zij het boek ‘Expeditie Uruzgan’.
- Daria Bukvic. Daria Bukvic is een Bosnische-Nederlandse toneelregisseuse. In 1992 vluchtte zij samen met haar moeder van Bosnië naar Nederland. Haar voorstelling Nobody Home, over de vluchtverhalen van drie acteurs, werd gekozen als een van de opmerkelijkste toneelvoorstellingen van het jaar. Ook haar regie van Othello heeft lovende recensies gekregen. Voor de Alternatieve Veiligheidsraad verzorgt zij de theatrale interventies.
- Moderator is journalist Sophie Derkzen.
Over dit programma
De Alternatieve Veiligheidsraad is een programmareeks van het Humanity House i.s.m. Het Nationale Theater en Instituut Clingendael. Opgezet vanuit de overtuiging dat gesprekken over internationale vrede & veiligheid breed gevoerd moeten worden. Partners zijn: vfonds, het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Fonds 1818 en Vrij Nederland.