Dag van de Fraude Onderzoeker

Date:
23 April 2020
Time:
09:00h - 17:00h
Location:
Fokker Terminal Den Haag
Organised by:
IFFC

Tussen 2009 en 2014 is in Nederland jaarlijks 12,8 miljard euro witgewassen, blijkt uit de analyse van FIU-data door econome Brigitte Unger. Dat geld is afkomstig van corruptie, fraude en drugscriminaliteit. Brigitte Unger is keynote speaker op de Dag van de Fraudeonderzoeker 2020, die als thema heeft: “Nederland Moneyland? Een spel zonder grenzen”.

Naast de economische insteek van Unger , pleit Hans Nelen meer voor inventarisatie van de in Nederland aanwezige en zeer aantrekkelijke gelegenheidsstructuren die misbruik van het systeem voor witwasdoeleinden mogelijk maakt. In de keynote van Nelen legt hij bruggetjes naar de wijze waarin in het kader van de aanpak van ondermijning momenteel wordt geprobeerd – o.a. langs de weg van publiek-private samenwerking – om het witwasprobleem in te dammen.

 

Isabel dos Santos, de steenrijke dochter van de voormalige president van Angola, heeft Nederland weer stevig op de kaart gezet als witwasparadijs. Om smeergeld wit te wassen gebruikte zij enkele brievenbus-bv’s aan de rand van Schiphol, die worden beheerd door een Nederlandse trustee. Dankzij de Luanda Leaks weten we nu ook dat een Nederlands baggerbedrijf bijna 200 miljoen aan steekpenningen heeft betaald aan een onderneming van Dos Santos, om een lucratief project in de Angolese hoofdstad Luanda in de wacht te slepen.

 

Accountantskantoren, advocaten, politie, toezichthouders, belastingdienst en FIOD investeren flink in fraude-, corruptie- en witwasbestrijding. Om tijdig te kunnen ingrijpen moeten publieke en private partijen samenwerken en op de hoogte zijn van de actuele ontwikkelingen. Het Trendwatch onderzoek, dat op de Dag wordt gepresenteerd, geeft inzicht in de belangrijkste trends en nieuwste fenomenen. De Serious Crime Task Force laat zien dat grote banken kunnen samenwerken met de politie, de FIOD, de FIU en het Openbaar Ministerie. In workshops wordt uitgelegd hoe je met kunstmatige en gewone intelligentie financieel-economische criminaliteit opspoort. Ervaren onderzoekers laten je een fraudezaak oplossen en de daders ontmaskeren. En in de escaperoom van de Politieacademie en de FIOD kun je ervaren hoe een sporenonderzoek en huiszoeking gaat.

Laat je bijspijkeren door collega’s uit de publieke en private sector. Breid je netwerk uit met collega’s van andere organisaties. De Dag van de Fraude Onderzoeker is dé gelegenheid om de kennis te verdiepen en om in een ontspannen sfeer te netwerken.

HSD Partners involved