Cyberdiplomatie - Balans tussen vrijheid en veiligheid

Date:
20 February 2020
Time:
14:00h - 17:00h
Location:
The Hague Conference Centre, Den Haag
Organised by:
NL IGF, Ministerie EZK, ECP, SIDN

Op 20 februari organiseert NL IGF de seminar ‘Cyberdiplomatie – Balans tussen vrijheid en veiligheid’. Dit is een vervolg op de sessie van het Jaarcongres ECP (lees hier het verslag), waarbij er dieper wordt ingegaan op het onderwerp. 

 

Momenteel ontstaat er een Wilde Westen op het internet. We bereiken een kritiek punt in onze samenleving waarbij we steeds meer digitaal verbonden zijn, maar tegelijkertijd niet zijn opgewassen tegen de dreigingen die op ons afkomen. Cybercriminelen proberen kwetsbaarheden van digitale systemen uit te buiten en staten gebruiken cyberspace steeds vaker voor strategische doeleinden. De balans tussen controle en vrijheid is precair en met internationale afspraken (normen) de moeite om na te streven.

 

Volgens diplomaat Timo Koster is er geen silver bullet om de ontwikkeling van cybernormen te versnellen. Internationale samenwerking is hiervoor nodig. Tijdens de seminar gaan onder meer Timo Koster (ambassadeur cyber) en Dennis Broeders (hoofddocent veiligheid en technologie van de Universiteit Leiden) uitleggen wat cybernormen zijn en gaan zij dieper in op de huidige ontwikkelingen en mogelijkheden.

 

Hoe moeten staten omgaan met deze dreigingen van het internet en zichzelf gedragen? Moet Europa alvast aan zijn eigen verdedigingscapaciteit werken? Wat doet de VN en welke rol ligt er voor Europa? Moet Europa het eigen initiatief in handen nemen en bijvoorbeeld afspraken tussen meerdere bereidwillige landen opstellen om het proces te versnellen?

 

Programma

14.00 uur  Inloop
14.30 uur  Opening en welkom door moderator Marjolijn Bonthuis
14.45 uur  Hoe ontwikkelen de dreigingen zich?
15.15 uur  Dennis Broeders – Introductie cybernormen
15.45 uur  Timo Koster – Waar staan we nu?
16.15 uur  Discussie met onder meer Dennis Broeders, Timo Koster en Kees Verhoeven
17.00 uur  Afsluiting met aansluitend een borrel

 

Deelname aan deze bijeenkomst is kosteloos. 

HSD Partners involved