- Home >
- Services >
- Access to Knowledge >
- Trend Monitor >
- Type of Threat or Opportunity >
- Trend snippet: Citizens expect the police and society to find a good balance between different values in the use of sensor technology
Trends in Security Information
The HSD Trendmonitor is designed to provide access to relevant content on various subjects in the safety and security domain, to identify relevant developments and to connect knowledge and organisations. The safety and security domain encompasses a vast number of subjects. Four relevant taxonomies (type of threat or opportunity, victim, source of threat and domain of application) have been constructed in order to visualize all of these subjects. The taxonomies and related category descriptions have been carefully composed according to other taxonomies, European and international standards and our own expertise.
In order to identify safety and security related trends, relevant reports and HSD news articles are continuously scanned, analysed and classified by hand according to the four taxonomies. This results in a wide array of observations, which we call ‘Trend Snippets’. Multiple Trend Snippets combined can provide insights into safety and security trends. The size of the circles shows the relative weight of the topic, the filters can be used to further select the most relevant content for you. If you have an addition, question or remark, drop us a line at info@securitydelta.nl.
visible on larger screens only
Please expand your browser window.
Or enjoy this interactive application on your desktop or laptop.
Citizens expect the police and society to find a good balance between different values in the use of sensor technology
Veelal wordt de discussie over de toepassing van sensortechnologie geframed in termen van veiligheid versus privacy. Burgers doen dit binnen de focusgroepsgesprekken ook. Tegelijkertijd maakt onze studie duidelijk dat burgers bij sensortoepassing een breder pallet aan achterliggende idealen waardevol vindt. De burger verwacht dat de politie, in overleg met de samenleving, een goede balans vindt tussen deze verschillende waarden. Naast veiligheid en privacy gaat het daarbij om waarden zoals democratische rechten, efficiënte en effectieve bedrijfsvoering, innovatievermogen, transparantie, leefbaarheid, autonomie of persoonlijke vrijheid en menselijke contact. Ten eerste verwacht de burger dat de politie, als een belangrijke hoeder van de democratische rechtsstaat, zich houdt aan de regels van die rechtstaat. De meeste deelnemers van de focusgroepen geven aan vertrouwen in de Nederlandse politie te hebben. Ten tweede verwacht de burger dat de politie capabel is om moderne technologie effectief in te zetten. Men verwacht dat de politie gebruik maakt van technologie die de veiligheid van burgers kan vergroten. De burger vraagt zich echter af of het innovatievermogen van de politie wel voldoende is en of bij het toepassen van sensoren en sensordata de opvolging wel goed geregeld is. De burger verwacht ook dat de politie op een nette manier omgaat met hun privacy. Dat betekent in smalle zin dat er op een goede manier wordt omgegaan met persoonsgegevens. Men vindt het vanzelfsprekend dat de politie privacy-by-design toepast bij het ontwerpen van sensorsystemen. In bredere zin betekent oog voor privacy dat er zo min mogelijk ingegrepen wordt in de privéruimte van mensen. De begrippen leefbaarheid en persoonlijke vrijheid van leven spelen daarbij een grote rol. Ten slotte vinden burgers het belangrijk dat de politiepraktijk niet te technologisch wordt. Politiewerk wordt gezien als mensenwerk en burgers willen het contact met politieagenten en de aanwezigheid van agenten op straat niet kwijtraken. Betekenisvol menselijk contact is zodoende ook voor de politiepraktijk van groot belang.78 Het doel van sensorinzet moet niet zijn om politieagenten te vervangen, maar om het werk van de politie en de relatie van agenten met burgers te verbeteren.