Themabijeenkomst Fraud Analytics in de Publieke Sector

Date:
28 January 2016
Time:
13:30h - 16:30h
Location:
44e verdieping Maastoren, Rotterdam
Organised by:
Deloitte Nederland

Fraude is een maatschappelijk vraagstuk met een enorme omvang. Het heeft vele verschijningsvormen, zoals bijvoorbeeld identiteitsfraude, subsidiefraude, uitkeringsfraude, arbeidsfraude en declaratiefraude. Maar ook misbruik van rechtspersonen en van voorzieningen worden tot fraude gerekend. U als professional in de publieke sector heeft hierbij een handhavende, opsporende en/of toezichthoudende rol en de taak ervoor te zorgen dat overheidsgeld goed besteed wordt; door een goede detectie, opvolging en preventie van fraude.

Fraude voorkomen begint bij het in kaart hebben ervan. Maar hoe krijgt u als organisatie binnen de (semi)publieke sector mogelijke fraudegevallen op de radar? Hoe kunt u dit analyseren, zodat u dit in de toekomst beter kunt monitoren en zelfs voor kunt zijn? De digitalisering en de opkomst van big data bieden volop kansen om met behulp van geavanceerde data-analyses fraude vele malen efficiënter en effectiever te bestrijden.

Themabijeenkomst Fraud Analytics in de Publieke Sector
Voor Deloitte is dit een belangrijk aandachtsgebied. Daarom organiseren we een themabijeenkomst over Fraud Analytics voor (semi)publieke organisaties.

U bent van harte welkom op donderdag 28 januari op de bovenste verdieping van de Maastoren te Rotterdam. De ontvangst is vanaf 13.30 uur. Het officiële programma begint om 14.00 uur en eindigt omstreeks 16.30 uur. Daarna is er de mogelijkheid om onder het genot van een borrel en een uniek uitzicht over Rotterdam te netwerken met uw collega-bezoekers.

Programma
• Opening en welkom – door Rob Stout, Partner en Industry Leader Public Sector van Deloitte Risk Services
• Risicogericht fraude aanpakken dankzij analytics: visie van Deloitte op toezicht en handhaving voor publieke organisaties – door Baldwin Kramer, Partner Forensics bij Deloitte
• Het voorkomen van onterechte betalingen d.m.v. risicoclassificatie – door Rik Raymaekers, Coördinator Data & Analytics bij Handhavingsregie van Belastingdienst/Toeslagen
• Hoog risico horecabedrijven m.b.t. Wet Arbeid Vreemdeling – door Gerard Meester en Arjan van der Lugt, resp. Senior Onderzoeker en Hoofd Onderzoek & Analyse bij de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid
• Plenaire discussie over de toepassing van fraudedetectie en –preventie voor (semi)publieke organisaties
• Afsluiting & borrel met mogelijkheid tot netwerken

Contact & aanmelden
U kunt zich aanmelden door een e-mail te sturen naar Sander Koemans (skoemans@deloitte.nl). Hebt u vragen over de bijeenkomst, dan kunt u ook bij Sander terecht. 
 
Voor wie is deze bijeenkomst interessant? 
Deze themabijeenkomst is interessant voor professionals werkzaam in de (semi)publieke sector en die zich – al dan niet direct – met fraudebeheersing bezighouden cq. hier interesse in/affiniteit mee hebben.

Gastsprekers
Rik Raymaekers is Coördinator Data & Analytics bij Handhavingsregie van de Belastingdienst/Toeslagen. Als analist is hij voortdurend op zoek naar handhavingstekorten en de beste interventies om deze tekorten aan te pakken. Bij Toeslagen heeft hij zich de afgelopen jaren beziggehouden met het verplaatsen van het toezicht naar de actualiteit. Van na afloop van het toeslagjaar, naar gedurende het toeslagjaar, tot inmiddels voor de eerste uitbetaling van de toeslag. Met behulp van datamining heeft Toeslagen geleerd de hoogte van het risico van aanvragen te voorspellen. Rik heeft Toeslagen geholpen deze voorspelling in te zetten bij het sneller, adaptiever en robuuster maken van de handhaving op toeslagen.

Gerard Meester is als senior onderzoeker gedetacheerd bij de afdeling Onderzoek & Analyse van de Inspectie SZW. Gerard heeft zich gespecialiseerd in het werkgebied van datagestuurde risicoprofilering. Hij heeft een achtergrond in de ICT, waarbij eerder ervaring heeft opgedaan bij RAET en ING. Sinds 2001 is hij werkzaam bij de IND, waar hij kennisgestuurde dataprofielen heeft ontwikkeld. De afgelopen twee jaar heeft hij datagestuurde fraudemodellen ontwikkeld, in samenwerking met het NFI.

Arjan van der Lugt is hoofd afdeling Onderzoek & Analyse bij de Inspectie SZW. Arjan is op dit moment werkzaam als hoofd van een team van onderzoekers en analisten. In het verleden is hij zelf jarenlang in het fraudedomein werkzaam geweest bij de voormalige SIOD. Daar heeft hij onder andere het barrièremodel ontwikkeld.

Baldwin Kramer leidt het Nederlandse Forensic team van Deloitte. Zijn ervaring bij een breed scala aan opdrachtgevers binnen de publieke en private sector gebruikt hij om zijn klanten optimaal te bedienen bij het voorkomen van, opsporen van en reageren op fraude.