Smart Safety & Security Talk – Digitale Veiligheid & Maatschappelijke ontwrichting
Laat je weer inspireren door onze online Smart Safety & Security Talks, georganiseerd door de Impact Coalitie Safety & Security. Deze sessie vindt plaats op donderdag 22 mei van 13.00 – 14.00 uur. Gedurende dit uur zullen er boeiende inzichten gedeeld worden, gebaseerd op de kennis die ICSS heeft opgedaan, en de actuele trends waar ICSS en haar partners bij betrokken zijn.
De digitale veiligheid van gemeenten staat steeds vaker onder druk. Cybersecurity-incidenten kunnen niet alleen organisaties raken, maar ook leiden tot maatschappelijke ontwrichting. Denk aan cyberaanvallen op essentiële diensten, gedigitaliseerde criminaliteit en online aangejaagde ordeverstoringen. Gemeenten en hun samenwerkingspartners moeten zich voorbereiden op deze nieuwe uitdagingen en hun rol binnen het digitale veiligheidsstelsel versterken.
Tijdens deze Smart Safety & Security Talk worden de actuele ontwikkelingen rondom digitale veiligheid en de impact van cybercriminaliteit op onze samenleving besproken:
- Maatschappelijke ontwrichting door een cybersecurity-incident: Wat gebeurt er wanneer digitale infrastructuren falen?
- Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit: Hoe verandert criminaliteit in het digitale tijdperk, en hoe kunnen gemeenten zich hiertegen wapenen?
- Online aangejaagde ordeverstoringen: De impact van digitale desinformatie en mobilisatie op de openbare orde.
Spreker: Frank van Summeren (Vereniging van Nederlandse Gemeenten)
Frank van Summeren zal ingaan op de uitwerking van het bestuurlijk convenant digitale veiligheid, dat onder het vorige kabinet is bekrachtigd. Dit convenant vormt een belangrijke stap in het versterken van de digitale weerbaarheid van gemeenten en hun samenwerkingspartners. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten werkt hiervoor samen met het ministerie van Justitie en Veiligheid, het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid. Hierbij wordt bezien hoe de taken, verantwoordelijkheden en bevoegdheden van gemeenten en hun samenwerkingspartners in het fysieke veiligheidsstelsel zich verhouden tot het digitale veiligheidsstelsel. Daarnaast wordt onderzocht in hoeverre de informatiepositie van gemeenten ten aanzien van digitale veiligheid van hun eigen organisatie, maatschappelijk relevante organisaties, burgers en ondernemers toereikend is. Ook wordt in kaart gebracht welke structurele financiering nodig is voor de uitvoering van de Nederlandse Cybersecurity Strategie op lokaal niveau.
Waarom deelnemen? Deze bijeenkomst biedt waardevolle inzichten in de toenemende digitale dreigingen en hoe gemeenten en partners hierop kunnen anticiperen. Een must voor bestuurders, beleidsmakers en professionals die zich bezighouden met openbare orde, veiligheid en cybersecurity.