- Home >
- Services >
- Access to Knowledge >
- Trend Monitor >
- Type of Threat or Opportunity >
- Trend snippet: COVID-19 leads to increase in municipalities' demand for crowd management solutions
Trends in Security Information
The HSD Trendmonitor is designed to provide access to relevant content on various subjects in the safety and security domain, to identify relevant developments and to connect knowledge and organisations. The safety and security domain encompasses a vast number of subjects. Four relevant taxonomies (type of threat or opportunity, victim, source of threat and domain of application) have been constructed in order to visualize all of these subjects. The taxonomies and related category descriptions have been carefully composed according to other taxonomies, European and international standards and our own expertise.
In order to identify safety and security related trends, relevant reports and HSD news articles are continuously scanned, analysed and classified by hand according to the four taxonomies. This results in a wide array of observations, which we call ‘Trend Snippets’. Multiple Trend Snippets combined can provide insights into safety and security trends. The size of the circles shows the relative weight of the topic, the filters can be used to further select the most relevant content for you. If you have an addition, question or remark, drop us a line at info@securitydelta.nl.
visible on larger screens only
Please expand your browser window.
Or enjoy this interactive application on your desktop or laptop.
COVID-19 leads to increase in municipalities' demand for crowd management solutions
1.1 Aanleiding technologieverkenning
COVID-19 blijft voorlopig onder ons. Inschattingen over het verloop van deze pandemie, lopen behoorlijk uiteen. Vanuit de Rijksoverheid is de boodschap dat we ons moeten klaarmaken voor de zogenaamde anderhalvemetersamenleving, totdat een vaccin beschikbaar is. 2 Hiermee wordt een samenleving bedoeld waarin sociaaleconomische processen zoveel mogelijk doorgang kunnen vinden en verspreiding van het virus, via afstand houden tot elkaar (social distancing), zoveel mogelijk wordt afgeremd. Het RIVM adviseert hierin een afstand van 1.5 meter.3 Na de invoering van de ‘intelligente lockdown’ is een proces gestart waarbij er stap voor stap verruimingen worden doorgevoerd, binnen de RIVM-richtlijnen. Verschillende bedrijfstakken, zoals de horeca- en cultuursector, treffen hiervoor diverse maatregelen. Door deze (her)start van activiteiten, neemt de belasting op de stad, meer specifiek de openbare ruimte (zoals pleinen en parken), en mobiliteitsknooppunten, toe. Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid in de stad. Hierdoor ontstaat de vraag – in binnen- en buitenland – naar manieren om bewoners en bezoekers van de stad te helpen met het bewaren van deze afstand. Naast fysieke aanpassingen in de stad, zoals het creëren van ruimte voor voetgangers, ontstaat de vraag naar technologische oplossingen die een bijdrage kunnen leveren. Dit soort oplossingen vallen in de categorie crowd management4 , dat al regelmatig wordt toegepast in de stedelijke omgeving en bijvoorbeeld in de evenementenbranche.
“Daarnaast heeft de gemeente er een regietaak bijgekregen: het initiëren en coördineren van de crowd management - aanpak in de openbare ruimte vanwege de anderhalvermeternorm. Vanuit die taak neemt ze bepaalde maatregelen zelf, beoordeelt ze de (impact van) maatregelen van ondernemers en instellingen, is ze de verbinder van initiatieven en kan ze de gezamenlijke aanpak van individuele ondernemers en instellingen ondersteunen. Aansluitend initieert of faciliteert ze een eenduidige communicatiestrategie voor het gebruik van de openbare ruimte in coronatijd.” (pagina 11)
2.5 Type maatregelen
We zien dat gemeenten diverse maatregelen nemen als reactie op de COVID-19 maatregelen in combinatie met de toenemende drukte in de openbare ruimte. Grofweg zijn die in te delen in: ▪ Fysieke maatregelen Via fysieke maatregelen wordt de openbare ruimte aangepast zodat er meer ruimte komt voor langzaam verkeer zoals voetgangers en fietsers. Denk aan verbreden van voetpaden, verminderen van het aantal parkeerplaatsen en weren van de auto. ▪ Organisatorische maatregelen De openbare ruimte, waaronder winkelstraten, worden voorzien van duidelijkere looproutes en zien we markeringen op de grond of vloer die de 1.5 meter aanduiden. ▪ Technologische oplossingen Hier wordt gebruik gemaakt van technologieën als sensoren die data verzamelen om deze dat vervolgens te analyseren en zo informatie te vergaren over drukte. Uiteindelijk moet dit leiden tot inzicht in drukte en het functioneren van de buitenruimte en handelingsperspectief om tijdig in te grijpen en onveilige situaties te voorkomen.