Help een hack! RPO Journaal over informatieveiligheid

Date:
01 April 2021
Time:
11:00h - 12:00h
Location:
Online.
Organised by:
VNG

Digitalisering brengt kansen maar ook risico’s. Zoals (opnieuw) blijkt uit recente voorvallen in de gemeente Hof van Twente en bij de GGD. Hoe kunnen gemeenten goed omgaan met deze risico’s? Dat is het thema van de volgende editie van het RPO Journaal. 

Het RPO Journaal vindt plaats op 1 april van 11.00 tot 12.00 uur. Meld u aan en ontvang een link om deel te nemen.

 

Hack Hof van Twente

Plaatsvervangend algemeen directeur van de VNG, Pieter Jeroense, gaat in gesprek met Richard Klein Tank, concerncontroller (en hoofd concernstaf) van de gemeente Hof van Twente. De gemeente ontdekte op 1 december 2020 dat het systeem was gehackt. De impact en de schade zijn enorm. Hoe werkt de gemeente aan herstel? Wat kunnen andere gemeenten leren van de ervaringen in Hof van Twente?

 

Ciso Den Haag

De Chief Information Security Officer (CISO) van Den Haag, Jeroen Schipper, vertelt over de aanpak in zijn stad waar informatieveiligheid hoog op de agenda staat. Zo is er het evenement Hack The Hague waarbij ethische hackers de systemen op de proef stellen. Den Haag werkt met een methode om informatierisico’s gestructureerd in beeld te brengen en te wegen of (en welke) acties nodig zijn. 

 

IBD

Directeur Nausikaä Efstratiades van de Informatie Beveiligingsdienst (IBD) van de VNG schetst het landelijk beeld en vertelt hoe de IBD gemeenten ondersteunt bij informatieveiligheid. De Nederlandse gemeenten namen in februari unaniem een resolutie aan om meer aandacht, tijd en geld te besteden aan informatieveiligheid. 

Via de chatfunctie is er mogelijkheid om vragen te stellen. 

 

RPO

Het RPO Journaal is een activiteit van het Risico Platform Overheden en VNG Risicobeheer. In het RPO delen gemeentelijk risicomanagers, concerncontrollers en hoofden Financiën kennis en praktijkervaringen. Het doel is om het integraal risicomanagement in gemeenten te verbeteren zodat maatschappelijk resultaat goed uit de verf komt tegen zo laag mogelijke kosten. 

 

Meer informatie