Symposium De slimme stad

Datum:
01 november 2016
Tijd:
09:30u - 16:30u
Locatie:
Oude rechtbank Stratumseind 32 Eindhoven
Organisator:
DITSS & Geonovum

Op 1 november organiseert het Platform Making Sense for Society van Geonovum, in samenwerking met DITSS een symposium over Data-ownership en Ethiek. We gaan dan in op welke risico’s er zijn verbonden aan het op grote schaal verzamelen van data. Kan je gebruik maken van deze data zonder de privacy van inwoners en bezoekers te schenden? Wat kan er eigenlijk allemaal? Wat doen verschillende steden al? Wat zijn hun ervaringen met ongewenste neveneffecten?

 

In de Smart City streven we ernaar de best mogelijke stad te zijn voor onze inwoners en bezoekers door onze beslissingen mede te baseren op een grote rijkdom aan gegevens. Veel van die gegevens gaan òver inwoners en bezoekers van die stad. Van wie zijn die gegevens eigenlijk? Van de personen om wie het gaat? Van het bedrijf of de organisatie die de data verzamelt? Van het stadsbestuur dat de opdracht voor het verzamelen van de gegevens heeft gegeven?

Wilt u als stad zowel slim zijn als betrouwbaar blijven? Dan nodigen wij u van harte uit om 1 november aan te schuiven en uw (en onze!) kennis te verrijken tijdens bij dit symposium in de gemeente Eindhoven!  Klik hier voor aanmelding.

 

Programma:
9:30 uur     
Inloop


10:00 uur 
Welkom


10:15 uur   
Data-ownership – Tijmen Schep , co-founder van SETUP Van wie zijn de gegevens die over jou gaan? Wat geef je weg?

 

11:00 uur    
De afweging tussen nut en nadeel. Vinden we het goed dat onze gangen voortdurend worden nagegaan als we daar maatschappelijk gewenste resultaten mee bereiken, met name op het gebied van openbare orde, veiligheid en criminaliteitsbestrijding?


11:45 uur    
De slimme stad ontstaat door goede samenwerking – Ingrid Mulder, associate professor TU Delft en oprichter Creating010. Met data alleen krijg je geen slimme stad. Wat is er voor nodig om een goede samenwerking tussen de stad en haar bewoners en bezoekers te krijgen?


12:30 uur    
Lunch


13:15 uur   
Huidige regelgeving – Tijmen Wisman, juridisch expert privacy, verbonden aan de VU Amsterdam. Waar kennen we in de wet het begrip eigendom van gegevens? Hoe is de bescherming van privacy geregeld? Wetten lopen altijd achter op wat er in de samenleving gebeurt, waar zien we nu al dat de wet tekort schiet?


14:00 uur    
Het ethisch aspect – Marjolein Lanzing, techniekfilosoof en promovendus aan de Technische Universiteit Eindhoven. Als de regels geen houvast geven, of als er in een grijs gebied wordt geopereerd, waar kun je dan op terugvallen?


14: 45 uur   
Pauze


15:00 uur    
Workshop. In een supersnelle workshopronde vragen wij u mee te denken over: Hoe we ervoor kunnen zorgen dat we in grijze gebieden verantwoord opereren. Waar is behoefte aan en hoe kunnen we dat organiseren?


15:45 uur   
Afsluiting


16:00 uur  
Borrel

Betrokken HSD partners