Adviseren in een politiek-bestuurlijke omgeving

Date:
12 September 2017 - 26 October 2017
Location:
Den Haag
Organised by:
PBLQ

Je werkt als adviseur in een politiek-bestuurlijke omgeving. Dat vraagt om een sterk ontwikkeld gevoel voor de ontwikkelingen binnen de politiek, bestuur, media en samenleving. Deze training helpt je dit te duiden en inhoudelijk en strategisch onderbouwde adviezen te formuleren en te presenteren, die aansluiten op de behoeften van je leidinggevende en bestuurder.

Waarom deze opleiding?
Het overkomt iedere beleidsmedewerker of adviseur: je verdiept je uitgebreid in een onderwerp en geeft daarover een advies. Vervolgens wordt er niets mee gedaan. Hoe komt dat? Is het politiek niet haalbaar, ligt het te gevoelig bij belangengroepen of valt het niet te verkopen aan de buitenwereld? In deze training krijg je meer inzicht in de aspecten die een rol spelen, oefen je met deze aspecten, zodat je niet alleen een inhoudelijk verantwoord maar ook een politiek-bestuurlijk gevoelig advies geeft, waar wel iets mee wordt gedaan!

Voor wie?
Medior en senior beleidsmedewerkers en -adviseurs

Inhoud programma
Je start met een overzicht van de politiek-bestuurlijke arena's en je rol in het politiek-bestuurlijke krachtenveld. Je brengt een eigen casus in en je krijgt inzicht in de cases van de andere deelnemers, waarop je feedback geeft. Daarna oefen je met verschillende typen opdrachtgevers om je politieke sensitiviteit te vergroten. In de training verdiep je je in de rol van de media in politiek-bestuurlijke besluitvorming en processen. Door het grote aanbod van (sociale) media, de sterke focus op incidenten en de nadruk op beeldvorming is mediagevoeligheid een steeds belangrijker onderdeel van beleidsadvisering.

Je past krachtenveldanalyses toe op je eigen casus en trekt daaruit analytische, communicatieve en procesmatige consequenties. Je maakt kennis met beïnvloedingstechnieken in beleidsnetwerken en oefent met een simulatie om je omgevingsbewustzijn te verhogen.Tot slot kijk je naar de ongeschreven regels bij politiek-bestuurlijke gevoeligheid: de verhouding tussen politici en ambtenaren en de begrippen politiek primaat en ambtelijke loyaliteit. Je presenteert je advies op je eigen casus en krijgt hier feedback op van een ervaren bestuurder.

Werkvormen:
- Kennisoverdracht
- Oefeningen
- Discussie
- Presenteren
- Feedback
- Simulatie
- Elektronische leeromgeving met kennisbank

HSD Partners involved